زمینهی کاری و تحصیلی ثروتمندترین مهندسان دنیا متنوع است. اگر شما عبارت «کدام مشاغل بیشترین دستمزد را دارند؟» یا عبارت «پولسازترین زمینههای کاری کدامند؟» را جستوجو کنید، مهندسی را در بالاهای لیست خواهید دید(البته این گزاره به هیچوجه در ایران صدق نمیکند و نگارندهی متن مرجع تنها آن را در وصف فرنگستان فرمودهاند).
لیست دهنفرهی ثروتمندترین مهندسان دنیا
در ادامه به ۱۰ نفر از ثروتمندترین مهندسان دنیا خواهیم پرداخت. این لیست که توسط مجلهی Forbes تهیه شده است گویای تفاوت فاحشی در روال ثروتسازی در کشورهای مترقی و کشورهای دیگر است.
۱- Jeff Bezos
سرمایه: ۱۱۲ میلیارد دلار
کمپانیها: آمازون/Blue Origin
تحصیلات دانشگاهی: مهندسی الکترونیک و علوم کامپیوتر
در سالهای اخیر جف بزوس یکی از معدود افرادی است که ثروتش از بیل گیتس هم پیشی گرفته است. فوربز تخمین زده که ثروت وی به ۱۱۲ میلیارد دلار میرسد و به این ترتیب وی ثروتمندترین مهندس دنیا است. جف بزوس مدیرعامل کمپانی غولپیکر آمازون، بزرگترین بستر فروش اینترنتی(Marketplace)، دنیا است. گفته میشود که جف بزوس اولین فردی خواهد بود که ثروتش از مرز تریلیون دلار خواهد گذشت.
جف فرزندخواندهی یک زوج مهاجر کوبایی بود. وی در سال ۱۹۹۴ با هدف تاسیس یک فروشگاه اینترنتی کتاب از کار قبلی خود استعفا داد. هرچند که آمازون با هدف فروش اینترنتی کتاب تاسیس شد، ولی امروزه تقریباْ هر چیزی در آن فروخته میشود.
جف بزوس همچنین به زمینههای فضایی هم علاقه دارد. او کمپانی Blue Origin را با هدف ساخت موشکهایی که بتوان از آنها به طور چندباره استفاده کرد تاسیس نمود. نکتهی جالب دیگر در مورد جف این است که وی در سال ۲۰۱۳ واشنگتن پست را با مبلغ ۲۵۰ میلیون دلار خریداری کرد.
۲- Bill Gates
سرمایه: ۹۰ میلیارد دلار
کمپانی سابق: مایکروسافت
تحصیلات دانشگاهی: هیچگاه تحصیلات دانشگاهیاش را به پایان نرساند
طبق تخمین فوربز، بیل گیتس اکنون دومین نفر در لیست ثروتمندترین مهندسان دنیا است. بیل گیتس افسانهای که برای سالهای متمادی پولدارترین فرد جهان بود، اکنون سرمایهای معادل ۹۰ میلیارد دلار دارد.
هرچند که بیل گیتس هیچگاه تحصیلات رسمی خود را به پایان نرساند، ولی میتوان گفت که یکی از تاثیرگذارترین افراد در پیشرفت علوم کامپیوتر بوده است.
بیل گیتس در سال ۲۰۱۴ به طور رسمی از ریاست کمپانی مایکروسافت کنار کشیده است، ولی همچنان به عنوان یکی از مشاوران کمپانیای که خودش در سال ۱۹۷۵ بنا نهاده است فعالیت دارد.
۳- Bernard Arnault
سرمایه: ۷۲ میلیارد دلار
کمپانی: LVMH
تحصیلات دانشگاهی: مهندسی
برنالد آرنولت که یک مهندس و تاجر فرانسوی است، مدیریت کمپانی LVMH را بر عهده دارد. این برند چندملیتی در زمینهی کالاهای لوکس صاحبنام و شهره است. آقای آرنولت علاوه بر این زمینه یک کلکسیونر حرفهای آثار هنری نیز است. وی کارهایی از پیکاسو، اندی واهول و هنری مور را در مجموعهی خود دارد. بر طبق برآورد فوربز آقای آرنولت دارای ثروتی معادل ۷۲ میلیارد دلار است که وی را در جایگاه سوم ثروتمندترین مهندسان جهان قرار میدهد. وی همچنین چهارمین فرد ثروتمند دنیا و ۵۶امین فرد قدرتمند دنیا است.
۴- Mark Zuckerberg
سرمایه: ۷۱ میلیارد دلار
کمپانی: فیسبوک
تحصیلات دانشگاهی: مهندسی علوم کامپیوتر
مارک زاکربرگ علاوه بر این که در جایگاه چهارم در لیست ثروتمندترین مهندسان دنیا قرار دارد، نفر ۱۳ام در لیست قدرتمندترین افراد جهان نیز است(طبق برآورد نشریه فوربز). روشن است که مارک زاکربرگ به واسطهی نفوذی که بر شبکههای اجتماعی دارد دارای قدرتی غیرقابل چشمپوشی بر روی کاربران شبکههای اینترنت است.
مارک در سال ۲۰۰۴ تحصیلاتش در دانشگاه هاروارد را نیمهکاره رها کرد و بلافاصله و در سن ۱۹ سالگی فیسبوک را تاسیس کرد.
۵- Carlos Slim
سرمایه: ۶۷.۱ میلیارد دلار
کمپانی: Telmex
تحصیلات دانشگاهی: مهندسی عمران
تصور کنید که بزرگترین خردهفروشی خواروبار، بزرگترین تامینکنندهی تلفنهای همراه و بزرگترین کمپانی سازندهی ساختمان همگی در یک برند جمع شده باشند. برند Telmex چنین وضعیتی دارد و مالک آن آقای کارلوس اسلین مکزیکی است.
طبق برآورد فوربز سرمایهی آقای اسلیم به ۶۷.۱ میلیارد دلار میرسد و همین ثروت وی را در جایگاه ۵ام لیست ثروتمندترین مهندسان دنیا و ۲۰امین فرد قدرتمند دنیا قرار میدهد.
۶- Charles Koch
سرمایه: ۶۰ میلیارد دلار
کمپانی: Koch Industries
مدرک دانشگاهی: مهندسی شیمی و مکانیک
طبق برآورد فوربز، چارلز کوچ دارای ثروتی معادل ۶۰ میلیارد دلار است و همین ثروت وی را در جایگاه ۶ام ثروتمندترین مهندسان دنیا و همچنین نفر ۸ام ثروتمندترین انسانهای دنیا قرار میدهد. کوچ دارای مدرک فوقلیسانس مهندسی مکانیک و شیمی از دانشگاه MIT است. کوچ کمپانی Koch Indistry را به اتفاق برادرش بنیاد نهاده است و اکنون مدیرعامل این کمپانی است. کمپانی کوچ در زمینه مشتقات نفتی فعالیت دارد.
۷- David Koch
سرمایه: ۶۰ میلیارد دلار
کمپانی: Koch Industry
تحصیلات دانشگاهی: مهندسی شیمی
دیوید کوچ برادر چارلز کوچ است و ۴۲ درصد از سهام کمپانی Koch Industry را در اختیار دارد. دیوید همچنین مدیر اجرایی این کمپانی نیز است. طبق برآورد فوربز دیوید کوچ سرمایهای برابر با ۶۰ میلیارد دلار دارد که وی را در جایگاه ۷ام ثروتمندترین مهندسان دنیا قرار میدهد. دیوید دارای فوقلیسانس مهندسی شیمی است.
۸- Larry Ellison
سرمایه: ۵۸.۵ میلیارد دلار
کمپانی: Oracle
تحصیلات دانشگاهی: هیچوقت تحصیلات دانشگاهیاش را به پایان نرساند
لری الیسون طبق برآورد فوبز دارای ثروتی معادل ۵۸.۵ میلیارد دلار است که وی را در جایگاه ۸ام لیست ثروتمندترین مهندسان دنیا و جایگاه ۱۰ام لیست ثروتمندترین انسانهای دنیا قرار میدهد.
لری همبنیانگذار کمپانی اوراکل است. وی در سال ۱۹۷۷ این کمپانی غولپیکر عرصهی نرمافزار را بنا نهاد. الیسون در سال ۲۰۱۴ به طور رسمی از سمت مدیرعاملی اوراکل کنار کشید ولی همچنان در این کمپانی سمتهایی را بر عهده دارد.
۹- Michael Bloomberg
سرمایه: ۵۰ میلیارد دلار
کمپانی: Bloomberg L.P
تحصیلات دانشگاهی: مهندسی برق
مایکل بلومبرگ چقدر سرمایه دارد؟ طبق برآورد فوربز آقای بلومبرگ دارای ۵۰ میلیارد دلار سرمایه است که همین ثروت وی را در جایگاه ۹ام ثروتمندترین مهندسان دنیا قرار میدهد.
بلومبرگ بعد از اینکه تحصیلات دانشگاهیاش را در رشتهی مهندسی برق به پایان رساند، تصمیم گرفت تا در زمینهی مالی فعالیت کند و کمپانیاش را در سال ۱۹۸۱ بنا نهاد.
کمپانی بلومبرگ در زمینهی برنامههای مالی فعایت دارد و ایشان ۸۸ درصد از سهام این کمپانی را در اختیار دارد.
۱۰- Larry Page
سرمایه: ۴۸.۸ میلیارد دلار
کمپانی: گوگل(آلفابت)
تحصیلات دانشگاهی: مهندسی علوم کامپیوتر
طبق برآورد فوربز، لری پیج نه تنها در جایگاه ۱۰ام ثروتمندترین مهندسان دنیا است، در جایگاه ۱۲ام ثروتمندترین انسانهای دنیا و همچنین ۱۰امین فرد قدرتمند دنیا است. لری پیج همچنین ۵امین فرد پولداری است که در زمینهی تکنولوژی فعالیت میکند.
لری پیچ از سال ۱۹۹۸ که کمپانی گوگل را بنیان گذاشته است(به عنوان همبنیانگذار)، مدیریت این کمپانی غولپیکر را بر عهده دارد. لری همچنین ۱۶ درصد سهام این موتور جستوجوی غولپیکر را در تصاحب خود دارد. ناگفته نماند که این کمپانی سالهاست که در بسیاری از زمینهها فعالیت دارد و هماکنون فعالیت خود را تحت کنترل شرکت مادر، آلفابت، ادامه میدهد.