بسیاری از مردم تفاوت دوربین ۳۶۰ درجه و دوربین سه بعدی را به درستی درک نمیکنند. هر دو نوع این دوربینها اسم های مشابه با یکدیگر دارند و این موضوع بسیاری از مردم را در تشخیص انواع دقیق این دوربینها و همچنین کاربرد آنها دچار سردرگمی میکند. پیش از این در مورد اسکنرهای سه بعدی به طور جامع صحبت کردیم، اما در این نوشته قصد داریم تا به نقاط تمایز و تفاوت دوربینهای ۳۶۰ درجه و دوربینهای سه بعدی، از نظر طراحی و کاربرد، بپردازیم.
تفاوت دوربین ۳۶۰ درجه و دوربین سه بعدی
تفاوتهای بسیاری در طراحی و همچنین کاربرد دوربین ۳۶۰ درجه و دوربین سه بعدی وجود دارد. برای شروع، دوربین های سه بعدی به منظور ایجاد عمق در تصاویر مشاهده شده توسط چشم اختصاص یافتهاند در حالی که دوربین های ۳۶۰ درجه به منظور ایجاد حس غوطهوری در تصویر و در هنگام تماشای آن تخصص یافتهاند. دوربین های ۳۶۰ درجه این احساس را در بیننده ایجاد میکنند که گویا بخشی از تصویر هستند نه اینکه فقط در حال تماشای چیزی از یک فاصله باشند.
تصاویر سه بعدی تکسویه هستند به طوری که میتوانند تنها از یک زاویه گرفته شوند. اگرچه حضور عمق قابل احساس است اما زوایای چندگانه ای وجود ندارد و بنابراین چشم انداز کمتری وجود دارد. از سوی دیگر، دوربینهای ۳۶۰ درجه عکسها را از همه زاویهها میگیرند، بنابراین این اجازه را به بیننده میدهند که تصویر را عمیقتر مورد جستجو قرار دهد.
هر دو نوع دوربینهای سه بعدی و ۳۶۰ درجه میتوانند در ساخت ویدئوهای واقعیت مجازی مورد استفاده قرار گیرند اما در صورت استفاده از دوربین سه بعدی برای ساخت ویدئوهای واقعیت مجازی، نیاز به پردازش اضافی خواهد بود. در حالی با استفاده از دوربینهای ۳۶۰ درجه برای ساخت ویدئوهای واقعیت مجازی نیازی به پردازش اضافی وجود ندارد.
آشنایی با دوربین سه بعدی | دوربین استریو (Stereo Camera)
۱. دوربین سه بعدی چیست؟
دوربین سه بعدی که با نام دوربین Stereo نیز شناخته میشود، تصاویری را ثبت میکند که در سه بعد ظاهر خواهند شد. این دوربینها به دو یا چند لنز مجهز هستند که هر لنز دارای حسگر تصویر جداگانهای است که کمک میکنند تا دیدِ دوچشمیِ انسان شبیهسازی شود.
۲. چگونگی عملکرد دوربین سه بعدی
هدف اصلی دوربین سه بعدی خلق چیزیست که چشمان انسان میتواند ببیند. چشمان انسان حدود ۶ سانتیمتر با یکدیگر فاصله دارند. در نتیجه هر کدام از چشمها تصاویری متفاوتی را از یک سوژه ثبت میکنند. در نهایت مغز این تصاویر متفاوت را پردازش میکند و یک تصویر سه بعدی از سوژه خلق میکند.
عملکرد دوربینهای سه بعدی هم مشابه چشم انسان است. آنها با دو دوربین که نسبت به یکدیگر فاصله دارند تصویر یک سوژه را ثبت میکنند و با پردازش تصویر هر کدام از دوربینها پی به عمق تصویر میبرند.
تصاویر ثبت شده با دوربینهای سه بعدی اغلب با فرمت MPO ذخیره میشود.
آشنایی با دوربین ۳۶۰ درجه
۱. دوربین ۳۶۰ درجه چیست؟
یک دوربین ۳۶۰ درجه که به دوربین همهکاره نیز معروف است به یک دوربین با میدان دید ۳۶۰ درجه در سطح افقی یا یک دوربین با میدان دیدی که می تواند یک کره را پوشش دهد اشاره دارد. دوربینهای ۳۶۰ درجه به طور گستردهای در مواردی مورد استفاده قرار میگیرند که عکاس باید محدودههای بصری بزرگی را پوشش دهد؛ مانند زمانی که عکسبرداری پانورامیک انجام میشود.
۲. نحوه عملکرد دوربین ۳۶۰ درجه
با دوربینهای عادی، میدان دید از چند درجه تا ۱۸۰ درجه متغیر است. این بدان معنی است که دوربینهای عادی نوری که در نقطه کانونی آنها حول یک نیمکره باشد را ثبت میکنند. این در حالی است که یک دوربین ۳۶۰ درجه نور را از تمامی جهاتی که در نقطه کانونی آن فرود میآید ضبط میکند. بنابراین به طور موثر یک کره کامل را پوشش می دهد. نکته مهمی که درباره دوربینهای ۳۶۰ درجه وجود دارد این است که در عمل آنها فقط میتوانند ۳۶۰ درجه کامل را در امتداد خط استوای کره پوشش دهند و بالا و پایین کره برای آنها نقاط کور است. اگر بالا و پایین کره را نیز ضبط کند، در آن صورت پرتوهای نوری که برای ایجاد تصویر دریافت میشوند، در یک نقطه کانونی تلاقی نخواهند داشت.