مشاهده همه 9 نتیجه

نمایش 9 24 36

راهنمای انتخاب و خرید اسکنر سه‌بعدی دنتال و کاربرد آن در دندانپزشکی و دندانسازی

اسکن سه بعدی دندان| Dental 3d scanning| 3bowdi.com

حوزه‌ی دندانپزشکی یکی از اولین کاربردهای گسترده‌ی پرینت سه‌بعدی و اسکن سه‌بعدی را به چشم خود دید. امروزه اغلب دندانپزشکان و دندانسازان یا از اسکنرها و پرینترهای سه‌بعدی در لابراتوارهای خود بهره می‌برند و یا با آن آشنا هستند. استفاده از اسکنرهای سه‌بعدی در واقع پیش شرط لازم برای انجام یک پرینت سه‌بعدی با کیفیت در این صنعت است. برای آشنایی بیشتر با کاربردهای این تکنولوژی در حوزه‌ی دندانپزشکی به راهنمای جامع پرینت سه‌بعدی دندان مراجعه فرمائید. در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل شما را کاربرد اسکن سه‌بعدی دندان و کاربردهای آن در دندانپزشکی و دندانسازی آشنا کنیم.

اسکن سه‌بعدی دندان به آرامی در حال تبدیل شدن به یک روش استاندارد در حوزه‌ی دندانپزشکی و دندانسازی است. این روش کمک می‌کند تا دندانپزشکان بتوانند تصاویری سه‌بعدی را از دندان‌ها و حتی ساختارهای درونی دهان و فک تهیه کنند. مزیت بزرگ اسکن سه‌بعدی دندان در این است که دندانپزشکان می‌توانند با استفاده از آن یک مدل دیجیتالی از دندان‌ها و نحوه‌ی قرارگیری آن‌ها بر روی فک و لثه تهیه کنند و آن را در کامپیوتر آنالیز کنند. همچنین دندانپزشکان می‌توانند بر روی مدل دیجیتالی دندان به طور دلخواه تغییرات و اصلاحات لازم را بارها و بارها انجام دهند تا به حالت مطلوب خود دست یابند و پس از آن اقدام به اصلاح عملی دندان بیمار کنند. واضح است که چنین امکاناتی هیچگاه در اختیار دندانپزشکان نبوده است.

پیش از آن دنداپزشکان برای دستیابی به تصویری درست از وضعیت چینش دندان‌ها باید از اسکن سی‌تی استفاده می‌کردند که علاوه بر مضراتی که اشعه‌ی اکس بر روی بدن بیمار می‌گذاشت، خروجی به صورت تصویری دو بعدی به دست می‌آمد که امکان ویرایش کامپیوتری بر روی آن هم وجود نداشت.

اسکن سه‌بعدی دندان می‌تواند در هر دو زمینه‌ی دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی مورد استفاده قرار گیرد. به همین خاطر هم امروزه از اسکنرهای سه‌بعدی مختص دندانپزشکی در حوزه‌های مختلفی چون پیوند استخوان فک، ایمپلنت، عصب‌کشی و ارتودنسی مورد استفاده می‌شود.
 

مزایای استفاده از اسکنرهای سه‌بعدی دندان در دندانپزشکی و دندانسازی

۱. عدم استفاده از اشعه‌های خطرناک: اسکن سه‌بعدی دندان می‌تواند تابش اشعه‌های مضر را به حداقل برساند. همچنین دندانپزشکی می‌تواند تنها بر روی قسمتی از فک و دندان‌ها که مورد نظر است اسکن سه‌بعدی را انجام دهد.

۲. سه‌بعدی بودن خروجی: برخلاف روش‌های پیشین تصویربرداری از دهان و دندان که تنها امکان تهیه‌ی تصاویر دو بعدی را می‌دانند، اسکن سه‌بعدی دندان این امکان را می‌دهد که تصاویری سه‌بعدی از دهان و دندان‌ها تهیه شود.

۳. دقت فوق‌العاده: نسبت به قالب‌گیری سنتی از دندان توسط دندانپزشک، خروجی اسکن سه‌بعدی دندان دقت بسیار بالاتری دارد.

۴. کارایی: استفاده از اسکن سه‌بعدی دندان به زمان کمتری نسبت به روش‌های قالب‌گیری و تصویربردداری‌های سنتی نیاز دارد.

۵. تکنولوژی هم‌افزا: در صورت استفاده از اسکن سه‌بعدی امکان تلفیق اطلاعات چند اسکن متفاوت از دهان و دندان و رسیدن به یک مدل سه‌بعدی کامپیوتری بسیار با کیفیت‌تر وجود دارد.

۶. غیرتهاجمی: نیازی به گاز گرفتن یک قالب و یا یک قطعه پلاستیکی وجود ندارد! کل پروسه‌ی اسکن سه‌بعدی دهان و دندان و فک می‌تواند بدون اینکه بیمار احساس ناراحتی کند به پایان برسد.

چگونه دندانپزشکان و دندانسازان از اسکنر سه‌بعدی استفاده می‌کنند؟

با دیجیتالیزه کردن پروسه‌ی کار، دندانپزشکان و دندانسازان می‌توانند پروسه‌ی درمان بیماران را ساده‌تر و کاراتر کنند.

به عنوان نمونه بیماری که نیاز به ایمپلنت دندان دارد می‌تواند با یک اسکنر سه‌بعدی دندان (در بعضی موارد حتی از دو نوع اسکنر سه‌بعدی دندان می‌تواند استفاده شود) به درک درستی از وضعیت دهان و دندانش قبل و بعد از ایمپلنت برسد. با این روش می‌توان کل پروسه‌ی ایمپلنت را با مدل سه‌بعدی دیجیتالی به بیمار نشان داد.

تکنولوژی‌ها و روش‌های اسکن سه‌بعدی دندان

پروسه‌ها و دستگاه‌های متفاوتی می‌توانند در پروسه‌ی اسکن سه‌بعدی دندان استفاده شوند که در زیر به سه مورد از اصلی‌ترین آن‌ها خواهیم پرداخت:

تکنولوژی‌های اسکن سه‌بعدی دندان |۱| Cone-Beam Computed Tomography و یا به اختصار CBCT

ماشین‌های CBCT با تابش یک سری از شعاع‌های کوتاه اشعه‌ی ایکس بر روی صورت و دهان و چرخاندن ۳۶۰ درجه‌ی آن اقدام به تصویربرداری از دهان و دندان می‌کنند. این پروسه به طور سریع و غیرتهاجمی اتفاق می‌افتد.

با یکبار تصویربرداری دستگاه CBCT، تصویرهای به دست آمده به یکدیگر متصل می‌شوند تا بتوانند یک مدل سه‌بعدی مجازی را بسازند. به خاطر کارایی بالا و امن بودن CBCT، امروزه از آن در ماموگرافی و رادیوتراپی هم استفاده می‌شود.

اسکنر سه بعدی دندانپزشکی دندانسازی 3Shape X1

 

نمونه‌ای از یک اسکنر CBCT »‌ اسکنر 3Shape X1

اسکنر 3Shape X1 اولین اسکنر CBCT موجود در بازار است که از ثابت‌کننده و نگهدارنده‌ی سر استفاده نمی‌کند و تجربه‌ی راحت‌تری را برای بیمار فراهم می‌کند. اسکنر 3Shape X1 از سیستم‌های نرم‌افزاری فیلتر حرکت و میدان دید داینامیک استفاده می‌کند تا بتواند تصاویری واضح‌تر و دقیق‌تری را به عنوان خروجی ارائه دهد.

تکنولوژی‌های اسکن سه‌بعدی دندان |۲| Intraoral Scanner یا به اختصار IOS

اسکنرهای داخل‌ دهانی یا IOS دستگاه‌های دستی (handheld) و پرتابل هستند که در بازه‌های طیف‌های مرئی کار می‌کنند. این اسکنرها در حقیقت دوربین‌های قدرتمندی هستند که با تاباندن نور بر روی دندان و محیط دهان و تصویرداری از آن به یک نقشه‌ی مختصاتی می‌رسند که در نهایت یک تصویر سه‌بعدی از آن می‌سازند. در ویدیوی زیر نحوه‌ی عملکرد فوق‌العاده‌ی یک اسکنر سه‌بعدی داخل دهانی را مشاهده می‌کنید.

 

 

اسکنر سه بعدی دندانپزشکی دندانسازی Medit i500

 

نمونه‌ای از یک اسکنر IOS » اسکنر Medit i500

این دستگاه از دو دوربین پرسرعت برای تصویربرداری استفاده می‌کند. برخلاف اغلب اسکنرهای IOS که برای استفاده از آن‌ها نیاز است که دهان بیمار با یک پودر مخصوص پوشانده شود، اسکنر Medit i500 نیازی به استفاده از پودر ندارد.

تکنولوژی‌های اسکن سه‌بعدی دندان |۳| Lab Scanners

این دسته از اسکنرها همچون اسکنرهای سه‌بعدی صنعتی کار می‌کنند و به همین خاطر باید از آن‌ها به طور غیرمستقیم و خارج ار دهان استفاده کرد.

اینگونه از اسکنرها با استفاده از دوربین‌ها، نور و میز گردانشان توانایی بسیار بالایی در اسکن مدل‌های دندانی همچون ترمیمی، ارتودنسی و ایمپلنت را دارند.

اسکنر سه بعدی دندانپزشکی دندانسازی Shining 3D Autoscan-DS-EX

 

نمونه‌ای از یک Lab Scanners » اسکنر Shining 3D Autoscan-DS-EX

اسکنر Autoscan-DS-EX بسیار کوچک و سبک است و آن را برای لابراتوارهایی با فضایی محدود ایده‌آل کرده است. این اسکنر دارای حالت‌های مختلف اسکن سه‌بعدی است و همچون Medit i500 قابلیت ارائه‌ی فرمت‌های متنوعی را برای استفاده از نرم‌افزارهای CAD/CAM دارد.

قیمت اسکنر دندانسازی چقدر است؟

قیمت اسکنر سه‌بعدی دندان متناسب با نوع آن بسیار متفاوت است. در بازار جهانی می‌توان اسکنرهای سه‌بعدی دندان با قیمت کمتر از ۵۰۰ دلار هم یافت. ولی سوال مناسب‌تر در هنگام خرید اسکنر دندانسازی این است که آیا اسکنری که قصد خرید آن را دارید واقعا کارایی مناسبی دارد یا خیر!

Generally, Dental 3D Scanners can be categorized in 3 Main categories > CBCT or Cone-Beam Computed Tomography | IOS or Intraoral Scanner | Lab Scanners

عدم استفاده از اشعه‌های خطرناک | سه‌بعدی بودن خروجی | ایجاد دقت فوق‌العاده بالا در کل فرآیند | افزایش سرعت فرآیند درمان | امکان ایجاد هم‌افزایی با تکنولوژی‌های دیگری چون پرینت سه‌بعدی دندانی | راحتی بیشتر بیمار؛ دیگر نیازی به گاز گرفتن قالب ندارد! (برای اسکنرهای سه‌بعدی داخل دهانی)

نحوه کار اسکنرهای دندانی بسته به اینکه از چه تکنولوژی‌ای استفاده می‌کند متفاوت است. ولی نحوه‌ی کار مدرن‌ترین تکنولوژی اسکنر دندانی که نوع «داخل دهانی» است، بسیار ساده است. کافیست یکبار نرم‌افزار اختصاصی اسکنر دندانپزشکی مورد نظر نصب شود، سپس اسکنر به کامپیوتر متصل شود (به استفاده از کابل و یا حتی بی‌سیم!) و در نهایت هم با وارد کردن دستگاه به دهان بیمار تصاویر مورد نظر به دست آید.